Linker

For í¥ holde denne siden noenlunde oversiktlig har jeg kun tatt med linker til norske/nordiske nettsteder. Flere linker i de forskjellige kategoriene finnes pí¥ de engelske sidene.

Akademia

Artikler og hjemmesider

Personer

Bloggere

 • Erik Fooladi: Science-and-food-ucation
 • Malin Sandstrí¶m (og Lisa Fí¶rare Winbladh): Matmolekyler.
 • Lisa Fí¶rare Winbladh og Johan Swanljung: Matí¤lskaren har flere innlegg om molekylí¦r gastronomi, blant annet et om high-tech kjøkkenet. Lisa Fí¶rare Winbladh samarbeider forøvrig med Malin Sandstrí¶m om en populí¦rvitenskapelig bok om matkjemi og molekylí¦r gastronomi.
 • Ordentlig mat
 • Og sist men ikke minst min egen blogg som du finner pí¥ blog.khymos.org
 • Send meg gjerne tips om blogger pí¥ norsk/svensk/dansk som omhandler ting i skjí¦ringspunktet mellom mat og kjemi!

Radio/TV

 • Innslag om kjemi pí¥ kjøkkenet i Schrí¶dingers katt februar 2011: Perfekt biff og egg ved hjelp av vannbad (video, artikkel), brød uten í¥ kna (video, artikkel) og spesielle matkombinasjoner basert pí¥ lukt (video, artikkel)
 • Hør innslag om kjøkkenkjemi i Radio Norges populí¦rvitenskapelige program (programleder Eirik Newth intervjuer Martin Lersch, innslagene er pí¥ ca. 5 minutter i hvert program). Superstreng program 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114 og 115
 • Innslag om smaksparing og molekylí¦r gastronomi i “Verdt í¥ vite” pí¥ NRK P2 (Andreas Bratland i samtale med Martin Lersch)
 • Kokken og kemikeren – (Intervju med Herve This, fra DR). Les mer her.
 • Superstreng – Eirik Newth intervjuer Erik Fooladi om molekylí¦r gastronomi (fra Kanal 24)

Kjemikalier, ingredienser og utstyr

 • Gastronaut – en butikk pí¥ Hvalstad som selger utstyr og ingredienser. De samarbeider med Cooking concepts og kan tilby ElBulli’s Texturas serie som inkluderer en lang rekke hydrokolloider: alginat, agar, gellan, kappa, iota – pluss mange flere. I tillegg selger de masse spennende utstyr som ellers er vanskelig í¥ fí¥ tak i: termostatstyrte vannbad, pacojet, forskjellige sifonger, nøyaktige vekter og masse annet profesjonellt utstyr.
 • iSi kremspruteflasker kan man fí¥ kjøpt hos Jernia og andre kjøkkenbutikker. De fører ogsí¥ tilhørende CO2 og N2O patroner.
 • Generelt er det ikke sí¥ lett í¥ fí¥ tak i de eksotiske hydrokolloidene i smí¥ kvanta, men det finnes noen unntak. Agar selges i mange av de asiatiske innvandrerbutikkene og i helsekostbutikker. Xanthan er populí¦rt (iallefall i USA) som tilsetning til melblandinger uten gluten – det er mulig at butikker i Norge med godt gluten-fritt utvalg fører xanthan.
 • Produkter fra Biozoon importeres av Handberg Engros og kan kjøpes via internett. Disse er stort sett billigere en Texturas produktene, men ví¦r oppmerksom pí¥ at Biozoonproduktene er blandet ut med maltodekstrin! Dette gjør riktignok at de lett kan dispergeres (blandes ut) i vann, men til gjengjeld er det umulig í¥ følge andres oppskrifter (for eksempel de jeg har samlet i Texture) ettersom de ikke oppgir hvor mye maltodekstrin de tilsetter.
 • Er man pí¥ jakt etter et termostatstyrt vannbad til sous vide sí¥ har flere av laboratorieleverandørene dette: Chiron, VWR og Nerliens. De fleste vil nok ví¦re villige til í¥ selge til privatpersoner dersom man betaler pí¥ forskudd. Julabo har mange fine vannbad det er verdt í¥ se ní¦rmere pí¥, og disse kan leveres av firmaene nevnt over. Jeg har ogsí¥ hørt et rykte om at Sous vide supreme vil ví¦re tilgjengelig i Norge om ikke sí¥ lenge.
 • En del basiskjemikalier som kalsiumklorid, natriumcitrat osv. fí¥es kjøpt aller billigst pí¥ ditt lokale apotek. Husk bare í¥ spesifisere at du ønsker “food grade” kjemikalier. Det samme gjelder plastsprøyter som er nyttige om man vil prøve seg pí¥ alginatkuler. Plastsprøyter og kanyler fí¥r man ogsí¥ til en rimelig penge hos apotekene. Enkelte salter som kalsiumsulfat og kalsiumkarbonat kan man ogsí¥ fí¥ tak i via nettbutikker som selger utstyr for hjemmebryggere av øl.
 • Pí¥ de engelske sidene har jeg samlet en rekke leverandører med nettbutikker. Ettersom man trenger veldig lite av hydrokolloidene er det ofte like greit í¥ bestille dem pí¥ nett fra utlandet.

Mangler din side her? Send en mail med linken til webmaster(krøllalfa)khymos.org!

Comments

 1. Herman Fredrikson Says:

  Vil bare takke for strí¥lende innsats og engasjement.
  Tar for tiden omskolering pí¥ kokkeskolen. Mí¸ter endel motstand pí¥ molekylí¦r gastronomi.
  Det virker som om mange innen skoleverket og i kokkebransjen er lite í¥pne for nytenkning.
  Vel, i morgen fí¥r de fisk trekt pí¥ 50 grader.
  Og en vitenskapelig forklaring.
  Artiklene dine er sví¦rt inspirerende, keep up the good work.
  med vennlig hilsen
  Herman Fredrikson, Arendal

Leave a Reply